This question was closed without grading. Reason: No acceptable answer
11 yrs ago
28 viewers *
Polish term

stanowisko pracy v. stanowisko robocze

Polish to English Bus/Financial Management
W artykule naukowym związanym z tymatyką ergonomii.

Pojęcie stanowiska pracy wymaga zdefiniowania, ponieważ w polskiej literaturze fachowej spotykamy, oprócz terminu stanowisko pracy, również pojęcie stanowiska roboczego, a obydwa te terminy nie są adekwatne.
Termin stanowisko pracy podkreśla, że chodzi tu o pracę człowieka, dlatego aby uniknąć nieporozumień polegających na mieszaniu spraw organizacji produkcji z organizacją pracy ludzkiej, można więc powiedzieć, że stanowisko robocze dotyczy zawsze procesu pracy, a stanowisko pracy dotyczy organizacji produkcji bądź usługi.

...
Bywa, że dane urządzenie techniczne i związany z nim proces technologiczny obsługuje więcej niż jeden człowiek, na różnych stanowiskach roboczych, a mimo to jest to jedno stanowisko pracy np. aparatowy urządzeń procesu chemicznego.

Discussion

asia20002 (asker) Jul 11, 2012:
definicje Stanowisko pracy jest najmniejszą, niepodzielną cząstką struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa, w której pracownik, a więc człowiek o odpowiednich kompetencjach, pracując w określonej przestrzeni roboczej i warunkach fizyczno społecznych, wykonuje celowe zadanie, polegające na realizacji części procesu pracy związanej z przetwarzaniem jakiegoś tworzywa w wyrób lub półwyrób przy pomocy odpowiednich: narzędzi pracy, maszyn, urządzeń technicznych i przyrządów.
Za stanowisko robocze uważa się wydzieloną część przestrzeni produkcyjnej, wyposażone w odpowiednie środki umożliwiające indywidualnemu pracownikowi czy też grupie pracowników realizowanie określonych zadań produkcyjnych lub najmniejszą komórką, w której działając celowo - używając maszyn, urządzeń i narzędzi, wykonuje się operacje bądź jakąś fazę procesu produkcyjnego lub usługowego.
Term search
  • All of ProZ.com